Amatérská kuchařka

18. září 2018 v 19:57 | Cecílie |  Pohodové starosti
Amatérská kuchařka jsou do elektronické podoby převedené recepty nashromážděné od dob mých kuchařských začátků po současnost. Nemohu napsat po dobu, kdy už začátečnice nejsem a recepty nepotřebuji, protože podle nich vařím pořád. Podrobnější informace i kuchařku samotnou najdete na mých webovkách zde.
První část, Kuchařka pro každého, je věnována jídlům, druhá část, Buchty a moučníky, obsahuje hlavně sladkosti. Tento článek na kuchařku přesměrovává a umožňuje přes komentář napsat, zda Vás něco zaujalo, jestli jste vyzkoušeli podle ní uvařit a jak to dopadlo (stránky obsahují na tento článek odkaz). Také mě zajímá, jak vy vaříte. Používáte kuchařky, recepty z internetu nebo si vymýšlíte své vlastní?
Já na čtení kuchařek nemám trpělivost, na hledání receptů na internetu mi chybí čas a na vymýšlení vlastních nemám dostatek fantazie ani odvahy.
Zpočátku jsem potřebovala mít vše napsané a vařila jsem jen to, co jsem znala. Alespoň jsem mohla posoudit, jak to dopadlo. Zda mám výsledek stejný, lepší nebo horší než maminka, sestra, tchýně, babička, ... A tak nějak jsem si zvykla, když mi něco chutnalo, hned si recept zapsat.
Párkrát jsem vyzkoušela něco nového, ale neudělala jsem dobrou zkušenost. Jídla v kuchařkách se mi zdála složitá, recepty nepřehledné a výsledek nic moc. V časopisech byla moje doba přípravy vždy o dost delší, než ta slibovaná a výsledek vůbec nevypadal tak hezky jako jídlo na obrázku. U cukroví a buchet to bylo většinou stejné.
Popřípadě mě od vyzkoušení odradily názvy ingrediencí, které jsem v životě neslyšela. Těžko si pak pod nimi něco představit. Nikdy nevím, zda je můžu úplně vynechat, aniž by to výsledek ovlivnilo, ani čím je případně vhodně nahradit. No, je pravda, že někdy je to jasné a vynechat se nedá nic (např. z receptu na kuskus s tofu a mangem). I když nejde o nijak zvlášť speciální zboží a ingredience znám, běžně nekupuji mango, kuskus ani tofu.
Při vaření je pro mě důležité (samozřejmě kromě dobré chuti a přiměřené zdravosti), aby jídlo nedalo zbytečně moc práce a nebylo předražené. Nejraději používám běžně dostupné, osvědčené a vyzkoušené suroviny. Proto jsem kuchařku nazvala amatérskou, pro gurmány a fajnšmekry v ní není nic zajímavého. Ale to nakonec můžete posoudit sami.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Manžel Manžel | 18. září 2018 v 21:36 | Reagovat

Mňam, mňam.

2 Čerf Čerf | E-mail | Web | 19. září 2018 v 8:41 | Reagovat

Určitě je v této kuchařce zakletá spousta různorodých chutí. Já moc podle receptů nevařím (pokud vůbec vařím, poslední dobou to dost flákám), spíš podle momentální inspirace a surovin, které mám k dispozici :-).

3 lissy-paolohn lissy-paolohn | E-mail | Web | 19. září 2018 v 12:32 | Reagovat

Taky jsem si chtěla recepty přepsat do počítače, ale ještě jsem se k tomu nedokopala. A to jich zdaleka nemám tolik. :-) Každopádně pro mě je to určitě skvělá motivace, děkuji. :-)

4 klavesnicetuka klavesnicetuka | E-mail | Web | 25. září 2018 v 20:31 | Reagovat

tak to je přesné! z kuchařky mi to málokdy vyjde, navíc mě odradí neznámé potraviny, nevím jestli je vynechat atd atd
z internetu už jsem párkrát něco zkusila, někdy vyjde, někdy ne, ale za ty roky jsem se v tomto ohledu naučila trochu trpělivosti abych neházela máslem přes celý pokoj a neházela vzteky těsto do koše:)
a nejradši mám recepty od kamarádek nebo mamky
a jak jsi o tom psala tak mi to bylo tak blízké jako bych to psala já, tak tu tvou kuchařku musím prostudovat:) tam si určitě vyberu něco na ukuchtění

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama